De geschiedenis van Fa.J.Entius&Zn.

Het bedrijf is gestart op 01-03-1969 aan de Plaetmanstraat 4 te Heerhugowaard Noord.
Er werd een glastuinbouw bedrijf gebouwd van 7000 vierkante meter groot.
De heer J.Entius begon toen in de koude groenten en na enkele jaren later in de komkommers. Na wat uitproberen is mijn vader langzaam overgegaan in de bloemen van anjers naar irissen en tulpen deze laatste hebben enkele jaren geteeld. Deze verandering gebeurde rond 1975. Irissen en tulpen hebben we jaren geteeld ca. 1,8 miljoen tulpen broeiden we per seizoen en een paar miljoen irissen per jaar. In 1985 werd er 5000 vierkante meter kas bij gebouwd en schakelde we langzaam over naar de lelies en begonnen we met Connecticut King te telen en later Enchantment er bij. Een jaar later zaten we in de Speciosums zo als de Rubrum no. 10 en Uchida. Ook kwamen er toen de eerste zonen in bedrijf Adri en Piet. Toen werkten er 5 mensen op het bedrijf.

In 1990 zijn we een nieuw bedrijf begonnen (achter het oude bedrijf) op ca. 5 hectare land met een in en uitgang aan de Middenweg in de Noord. Er werd 13000 vierkante meter kas gebouwd met een grote verwerking ruimte met 2 koelcellen er ook werd er een grote ketelhuis gebouwd die ook klaar was voor de toekomst met daarin een T.E. installatie voor het belichten van de lelies.
Ook een kantine en wc + douche ruimte is aanwezig. In dit jaar kwamen er nog twee zoons bij Cor en Johan.
In die tijd werkten we toen met 10 mensen. De eerste jaren hebben we alleen Aziaten geteeld waar onder Compass. Na ongeveer drie jaar zijn we overgegaan op Oriƫntals in de kisten de eerste soorten waren toen vooral Stargazer en Sissi. En er werd toen weer een grote schuur gebouwd voor het opplanten van de bollen in de kisten. Toen planten we met 7 a 8 personen en werd het leegkiepen van de kisten met de hand gedaan door 1 man. Na 9 jaar krijgen we weer de kriebels om kas bij te bouwen er veranderde er toen weer veel.
Er werd 7000 vierkante meter kas bij gebouwd en een potgrond schuur met 2 potgrond bunkers voor opslag en 1 bunker voor het stomen van de potgrond. De verwarming ketel uit het oude ketelhuis word verplaatst naar de nieuwe ketelhuis en wordt daar de vaste stoom ketel. De kas werd in 1999 in gebruik genomen ook werd er een transformatorhuis 1200 KW gebouwd voor onze stroom voorziening. In 2004 komt er door het bedrijf gelegen aan de Middenweg een transportbanden systeem. Deze transportbanden systeem wordt boven het betonnen pad aangelegd en komen te hangen aan de partaalspanden en kunnen elke 6,40 meter naar beneden en op de snij unit worden gelegd, hiermee worden de lelies getransporteerd naar de verwerkingsruimte.
(Hiervoor gebeurde het met plukrails waar we de bloemen op leggen en in houten onderzetters.)
Ook komt er een warmtepomp bij als warmte bron waar door het gasverbruik met een derde daalt.Eind 2006 word er weer 7000 vierkante meter kas gebouwd zodat het totaal kas oppervlakte gegroeid is naar 39000 vierkante meter. Op het bedrijf is nog ruimte voor 7000 vierkante meter bij te bouwen dan is het vol gebouwd met nog een mogelijkheid om werk ruimte te bouwen. Op het bedrijf wordt de oudste 7000 vierkante meter niet belicht of gestookt.
We werken nu met 9 vaste mensen en 3 uitzendkrachten die alleen op dinsdag komen bollen te planten.
Verder werken er nog 6 scholieren op de zaterdag en in de vakanties.

Fa.J.Entius&Zn is MPS-A gekwalificeerd.