Hier staat informatie over het kweken van lelies van bol tot bloem.

Hier ziet u hoe wij planten, de werkzaam heden in de kas en de verwerking van de bloemen.

Ook het hergebruik van potgrond, het stomen en afkoelen daarvan.

Het planten.

Als de bakken op de ontstapelrobot gezet worden deze omgekeerd en valt het potgrond met de oude bollen er uit, deze worden grof versnippert en afgevoerd. De bakken gaan dan verder naar de plantband en komt langs de eerste potgrond bunker die er een dun laagje van 2cm inlegd.

Dan komen ze langs de mensen die staan te planten. De aantal bollen per bak verschilt nog wel eens vanwege de bolmaat, wij planten meestal tussen de 9 tot 13 per bak. We planten met 4 mensen per man gemiddeld 3 á 4 bollen per bak, en 1 man op de heftruc. Er wordt op dinsdag en donderdag geplant meestal 10 kappen per week, per kap ongeveer 800 bakken.

Daarna word er een beetje water gegoten over de bol en nog afgevuld met 13 cm potgrond op de bol waarna er weer water over de potgrond gegoten word zodat ze voldoende vocht hebben om te wortellen in de koelcel die op 13 graden staat. De bakken gaan nu naar de robot die de bakken opstapelt en op pallets zet. Dan worden ze opgepakt met de heftruc en de koelcel ingereden waar ze een week staan.

Foto's van het planten.

Het inrijden van de bakken in de kas.

Als de kap leeg gesneden is dan wordt de verwarming om hoog gedraait. Hierna worden de buizen ingelopen waar de robot overheen rijdt. De robot stapelt eerst een bed op en zet dan weer een bed neer, zodat je de buizen maar één keer neer legt. Na het kopeind op stapelen wat met de hand gebeurt gaat de robot van achteraf beginnen met op te stapelen. De robot gaat vier keer heen en weer voor een bed op te halen en ook weer neer te zetten. Er gaan maximaal 56 bakken met de robot mee per keer. Na het neer zetten word er één rij buizen verlegd naar het volgende pad, er zitten 4 bedden in een kap. Het inrijden gebeurt door 1 man en rijdt 3 kappen per dag in, per week worden er 9 á 10 kappen in gereden. Na het inrijden gaat de verwarming naar beneden en komt op de bakken te liggen zodat de warmte weer optimaal benut wordt.

Foto's van het inrijden.

De verschillende groei fase in de kas tot en met het snijden aan toe.

Na het inrijden krijgen de bollen regelmatig water met meststoffen toe gediend waar door er mooie, groene en stevige takken uitgroeien. Er In de herfst beginnen we met belichten van het gewas om een betere kwaliteit te houden. Het belichten duurt tot begin voorjaar. Vlak voor het snijden wordt het gaas wat op de kisten legt om hoog gehaald zo dat het gewas steun krijgt en er beter door de paden kan worden gelopen. Het snijden gebeurt met een transportbanden systeem. Voor het snijden gebruiken we een mes die aan een lange steel vast zit zodat je niet de hele dag krom hoeft te staan. Het mes is bovendien gekarteld zo dat het makkelijk door de tak snijdt. Na het snijden van de lelietak worden ze per 3 op de band gelegd en naar de schuur getransporteerd waar ze gebost worden.

Foto's van de groei fase's tot het snijden.

Het verwerken in de schuur van de lelies.

Er gaan 10 takken in een bos deze worden op de boslijn gelegd en dan een klein stukje ontbladerd en afgesneden daarna komen er 2 elastiekjes omheen die de takken bij elkaar houdt en bij één elastiekje komt nog een voedings zakje bij. Daarna gaat de bos in een hoes die van de exporteur of van ons kan zijn. Hierna komen ze in containers of op een trog kar te staan zodat ze voldoende water kunnen opnemen. Na dat ze ongeveer 2 uur of langer op water hebben gestaan in de trog kar worden ze in de dozen gelegd en op een veiling kar gestapeld en klaar gemaakt voor de veiling.

Foto's van het verwerken.

Het ontsmetten van het potgrond.

Na het ophalen van de kisten uit de kas worden ze weer leeg gehaald en gaat het potgrond naar de
stoombunker. Daar gaat ongeveer 120 cuub potgrond in.
Als de bunker vol is blazen we via de goten stoom onder de potgrond.
Dit duurt ongeveer 8 uur tot dat de potgrond ongeveer 100 graden heet is en de oude bollen resten
gaar zijn, dan is alles doot in de potgrond maar er komt veel stikstof vrij.
Na het stomen gaat de graver het potgrond omzetten naar een andere bunker dit duurt vrij lang om dat
de potgrond hier ook bij afkoeld zodat je het daarna weer kan gebruiken voor het planten.

Foto's van het stomen en om zetten.

Foto's van het ketelhuis.